Wienky & Pienky in Stockholm - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van nienkestockholm - WaarBenJij.nu Wienky & Pienky in Stockholm - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van nienkestockholm - WaarBenJij.nu

Wienky & Pienky in Stockholm

Door: nienkestockholm

Blijf op de hoogte en volg

12 Januari 2011 | Zweden, Stockholm

Hejhej!
Voor mn gevoel had ik nog niet heel lang geleden een verhaal geschreven, maar dat valt wel weer mee (of tegen ;)) en voordat ik helemaal uit de vakantiestemming ben een update over mn 2e vakantieweek. Tussen oud & nieuw en t bezoek van Wienke mezelf vooral vermaakt met het schrijven van mn eindverslag. Gelukkig tussendoor nog wel genoeg afleiding gehad, onder andere een bezoekje gebracht aan de Ice Bar hier in Stockholm (voor iedereen die ooit foto’s van het Ice Hotel in noord-Zweden heeft gezien: dit is van dezelfde mensjes (en ook hetzelfde ijs ;))). Kathy wilde er altijd nog een keer heen en nu ze haar vriend (Andy) en huisgenootje (Franzie) op bezoek had, leek het ons een geschikt moment om erheen te gaan. Heel goedkoop is het niet, maar ja, het is een ijsbar én tis Stockholm… Maar wel erg leuk om gezien te hebben! En een cocktail uit een glas van ijs smaakt natuurlijk veel beter dan uit een gewoon glas ;). Verder nog voor t eerst geschaatst hier, helaas niet op natuurijs (teveel sneeuw) maar op een mini ijsbaantje in het centrum. Ijshockeyschaatsen zijn niet echt mijn ding, maar voor zo tussen wel leuk.
En toen was het alweer 5 januari en kon ik Wienke gaan ophalen op het centraal station (precies 3 jaar na ons vertrek naar Nepal weer samen op vakantie :)). Net als met het eerdere bezoek superleuk om elkaar weer te zien en samen Stockholm te verkennen! Voor Wienk begon het zeer Zweeds met pytt-i-panna, kladdkaka, glögg en pepparkakor. Alleen dillechips misten nog maar dat hebben we de volgende dag ingehaald. Het Stockholm-rondleiding-programma begon op donderdag met een rondje door de Gamla Stan en vervolgens een bezoek aan Skansen. Het weer was iets minder geschikt om de hele dag buiten te zijn: halve sneeuwstorm waardoor we aan het eind heel mooi wit waren. Skansen (= het openlucht museum) was voor mij de 2e keer maar nog steeds heel erg leuk. De kerstmarkt was helaas al verdwenen en het was een stuk rustiger, maar nu wel weer nieuwe huisjes gezien en een verlaat kerstconcert in het kerkje beluisterd. ’s Avonds heeft wienk kennisgemaakt met Jasper & Kathy, lekker gekookt en gegeten en tijdens het wachten op de bus een flink sneeuwballengevecht gehouden (wat wij gigantisch verloren…). De volgende dag wilden we Stockholm van wat hoger bekijken dus zijn we naar de tv-toren gegaan, helaas hadden we het precies verkeerd uitgemikt. Op het moment dat wij boven stonden begon het weer eens te sneeuwen, dus weg uitzicht… Vervolgens hadden we met de bussen ook niet veel geluk maar uiteindelijk toch in Hagaparken beland waar we een kleine Nepal reunie hadden. Tijdens onze trekking in de himalaya hadden een Zweedse (geneeskunde)student ontmoet en aangezien hij ook in Stockholm woont was het nu een mooie gelegenheid om af te spreken. Dus tijdens de wandeling door het park weer helemaal kunnen bijpraten en ondertussen ook nog het huis van de kroonprinses kunnen zien. Gelukkig was de sneeuw nu opgehouden en was er zowaar blauwe lucht met zon! ’s Avonds een cultureel uitstapje gemaakt: samen met Jasper naar de opera geweest. Voor wienk en mij de eerste keer dat we naar een echte opera zijn geweest, maar het was erg mooi. Dankzij de Zweedse boventiteling kon ik de gezongen tekst nog enigszins volgen (die trouwens in het italiaans was), maar ook zonder dat was het verhaal goed te snappen. Zeker voor herhaling vatbaar! De volgende dag onze culturele activiteiten voorgezet met een bezoek aan Waldemarsudde. Dit voormalige huis van prins Eugen is nu een museum met wisselende tentoonstellingen. De gemiddelde leeftijd van het publiek lag ver boven ons maar het museum was wel heel mooi. Tegen de tijd dat we weer buiten stonden sneeuwde het alweer, dus de rest van de middag besteed aan winkelen. En tot de ontdekking gekomen dat Dalarna paardjes hier veel goedkoper zijn dan in Göteborg, goed excuus voor Wienke om haar eigen kudde te beginnen ;). Ter ere van de laatste avond uit eten gegaan, dit keer in een ander restaurant als met met Annemiek, maar wel hetzelfde gegeten (köttbular med lingonsås och potatis mos): lekker :). De volgende ochtend hadden we nog precies genoeg tijd voor een kort rondje in mijn bos/natuurreservaat en gelukkig werkte het weer ook mee: zon! Enige nadeel was de temperatuur: net boven nul waardoor de sneeuw half gesmolten was en er een spekgladde ijslaag overbleef. Gelukkig geen gebroken benen, dus helemaal volgens plan had wienke om 1 uur weer de bus naar het vliegveld. Tijd ging veel te snel maar gelukkig mogen we binnenkort weer langer samen op reis :D. Terwijl Wienke in de bus zat ben ik nog naar Rosendalen gegaan om nog wat meer van het mooie weer te genieten. Mooi rondje gelopen en goede afsluiting van een hele leuke vakantie!
Sinds maandag begonnen met werken en ook dat is weer leuk. Iedereen terug van vakantie en helemaal uitgerust om hard aan t werk te gaan. Mijn eindverslag begint al aardig te vorderen en voor daarna nog genoeg andere data/analyses om mezelf tot 15 februari mee te vermaken.

Een paar nieuwe fotos staan weer op picasa: http://picasaweb.google.com/ninagustein/Stockholm201011?authkey=Gv1sRgCLfnyYP75a70EA#
Maar voor de fotos met Wienke moeten jullie nog even geduld hebben aangezien mijn collectie nog niet compleet is. De link volgt zo snel mogelijk!

Liefs,
Nienke

• 12 Januari 2011 - 20:55

Wienke:

Hey Nienk!

Die opera was toch franstalig?!
    Tenminste dat had jij me wijsgemaakt ;-), anyway niet te verstaan. Heb wel zin in het volgende avontuur!

xxx Wienk

• 12 Januari 2011 - 20:57

Wienke:

PS ik zie -17!!!!!
    wow! als je dan nog neit kunt schaatsen binnekort, weet ik t ook niet meer. Hier overstromingen van oa waalkade en limburg en nog meer regen!

• 12 Januari 2011 - 21:06

Nienke:

Nou... -17 is lichtelijk overdreven, als het nu net -1 is is het veel ;). Hier gelukkig sneeuw ipv regen :). Succes met jullie overstromingen!

• 12 Januari 2011 - 23:03

Selma:

Ja, het water klotst Nijmegen in, ik heb al een kano gekocht ;)
    De darlarna-paardjes moest ik even googlen, maar zijn daar verschillende soorten van? Ik ben nu ook bezig met mijn verslag, word jij daar ook zo blij van?
    Veel plezier, geniet van de -17!

• 13 Januari 2011 - 09:13

Ramon:

Hey Nienke,

Zo nou dat klinkt wel goed:) Zo te horen heb je het nog steeds daar naar je zin ;) Maar -17!! das wel heel koud... (hier overstroomt alles...door overschot aan smeltwater).

Veel plezier!!
    Ramon

• 13 Januari 2011 - 09:22

Joep:

Leuk dat jullie die jongen uit Nepal nog hebben gezien! Vooral dat ijspaleis vind ik interessant: hoe kun je drinken zonder dat je lippen vastvriezen aan het glas?
    Nog even en dan komen wij !

Joep

• 21 Januari 2011 - 16:06

Annemiek:

Nou zijn we een week verder en nog steeds geen foto's? Tssss... Maar op basis van de verhalen klinkt het ook als weer een geslaagde week! Jammer van de sneeuwstormen, het weer van Stockholm is niet echt bezoekersvriendelijk.